0,5 dl kauraleseitä
0,5 dl kaurajauhoa
0,5 dl kookosjauhoa
1 tl ruususuolaa
1 tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl ruokasoodaa
2 tl psylliumia
timjamia, rosmariinia, basilikaa
2-3 rkl auringonkukansiemeniä
2-3 rkl kurpitsansiemeniä
1 prk rahkaa
2 kananmunaa
Mittaa kaikki kuivat aineet, myös mausteet ja siemenet, kulhoon ja sekoita. Älkää kysykö miksi laitan sekä leivinjauhetta että soodaa, jostain vaan oon ymmärtäny et leipään kuuluu laittaa soodaa ni siks laitan ;) Määrät eivät todellakaan ole tarkkoja, sinnepäin riittää. Ja jos esim. kauraleseet puuttuu niin laita enemmän hiutaleita tai jauhoa. Myös muut (gluteenittomat) jauhot käy, esim. riisijauho, mantelijauho, vaikka heraproteiinijauhe. Lisää rahka ja kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Vain sekoitus riittää, ei kohotuksia tai vaivauksia tai vatkauksia. Jos on oikein tönkköä niin lisää vähän vettä. Oon jostakin lukenut että gluteenitonta leipää kannattais pitää jääkaapissa hetki ennen paistamista, pysyis valmiina paremmin kasassa. Viime aikoina oon kyl unohtanu tän vaiheen ja hyvin on leivät pysyny koossa. Rahkan tilalla voi käyttää myös raejuustoa, pienirakeinen toimii paremmin kuin isorakeinen. Silloin tarvitaan vähän enemmän vettä.
Sitten tuleekin se vaikein vaihe eli taikina pitäisi saada pellille, se on nimittäin melko tahmaista. Yleensä teen niin että levitän taikinaa vähän leivinpaperin päällä, sen jälkeen lorautan päälle vähän öljyä ja painelen leivinpaperin palalla tasaisesti. Voi koittaa myös kastelluilla käsillä. Käytän tähän määrään pienempää peltiä (ehkä puolikas normaalista?) ja taikinasta tulee n. 1 cm kerros. Voi käyttää isoakin peltiä mutta silloin ei tule koko pellillistä.
Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Jos paistat liian kauan niin ei hätää, sitten tulee näkkäriä ;) Anna jäähtyä ennen syömistä. Leivässä on makua sen verran että sitä voi syödä ihan sellaisenaan tai pelkän voin kanssa. Nami!
P.S. Tätä kuvausversiota tehdestä jääkaapista ei tietenkään löytynyt rahkaa ja raejuustosta vain sitä isorakeisinta Valion raejuustoa. Soseutin sitä sauvasekoittimella vähän pienemmäks ennen taikinaan lisäämistä. Sitä oli ehkä 1 dl eli aika paljon vähemmän mut eipä tuo haitannu. Levittäminen oli tässä versiossa ehkä vähän helpompaa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti